Kuchnia Grecka |
|
Kuchnia GreckaGrecy są bardzo towarzyskim narodem, który na kontaktach towarzyskich spędza dużo czasu - łącząc za razem często przyjemne z pożytecznym - czyli jedząc. Nie oznacza to oczywiście ze wszyscy sobie gotują. Po prostu spotykają się w restauracjach, w których bynajmniej nie panuje spięta atmosfera, gdzie wszyscy mogą się czuć bardzo swobodnie. Jako podstawę każdego jadłospisu każdego pikniku wymienia się chleb, którego jakość w porównaniu z Polskim pozostawia nieco do życzenia. W piekarni należy pytać się o chleb z pełnej mąki, chleb żytni lub chleb z ośmiu zbóż (odpowiednio z gr. olikís, sikalísio i ochtásporo). Mając ochotę na lokalne oliwki najlepiej kupić kalamáta i ámfissa, które zdecydowanie najlepiej smakują. Grecy mają tak dużo owoców i warzyw, że właściwie nie muszą ich importować. Sprowadzają właściwie mango i banany. W Grecji rosną duże brzoskwinie, które zbiera się w sierpniu i wrześniu, popularne są również twarde i zielone gruszki, które dojrzewają w październiku. W tym samym miesiącu dostępne są też melony oraz kiwi, które są potem dostępne przez pół roku. Pyszne są również miejscowe figi, które dojrzewają dwa razy w roku. Grecja słynie też z uprawy dużych pomidorów, które razem z koprem, młodą cebulką i sałatą można kupić na straganach. Zamiast batoników czy czekoladek, Grecy nadal wolą jadać swoje tradycyjne przekąski, które wydają się być jednym z największych dobrodziejstw ich rodzimej kuchni. Jako przekąski dostępne są małe kebaby, grosy z chlebem i porcją tzatziki, czyli jogurtem z czosnkiem i ogórkiem. Innymi popularnymi przekąskami są dwa rodzaje ciast - z serem lub ze szpinakiem oraz chrupiące precle posypywane sezamem. W zdecydowanej większości piekarni można też zdobyć herbatniki z melasą i cynamonem oraz z masłem. Pisząc o kuchni Greckiej nie można zapomnieć też o Greckim winie - zarówno tym butelkowanym jak i domowej roboty, które co ciekawe jest podawane również w tawernach (przynajmniej niektórych, zwyczaj podawania tych przechowywanych w beczkach trunków, serwowanych w metalowych dzbankach niestety zanika). Niniejszym polecamy Retsinę o bardzo ciekawej nucie żywicy sosny. W Grecji to wino pije się prosto z beczki. Innym winem o bogatym smaku jest np. Malamatina, pochodząca ze środkowej Grecji, lub Cabas, które stworzyły Ateny. Źródło:www.grecja.net.pl |