Grecja |
|
GrecjaGrecja (której stolicą są Ateny) jest krajem pełnym uroku, spokoju i ciepła. Zaskakuje zmiennością natury a zarazem czaruje swoim pięknem. Kraj ten oferuje znacznie więcej niż piękne plaże i piękne zabytki - fascynuje o każdej porze roku, a spędzony tu czas i poznani ludzie pozostają na długie lata w pamięci. Grecja najpiękniejsza wydaje się być wiosną. Wtedy to właśnie córka Demeter, czyli bogini urodzaju - wraca ze świata podziemnego. Przyroda szybko budzi się do życia co wywołuje niespotykaną atmosferę szczególnie tutaj. Kwiaty kwitną w ogródku każdego domu, wszystko pachnie zupełnie inaczej niż latem, jesienią czy zimą, a budząca się, delikatnie nagrzana zieleń jest jeszcze nie skalana mocnym letnim, zalewającym ziemię gorącem. Powietrze jest niesamowicie przejrzyste… Z kolei w lecie, w czasie wakacji umilanych dźwiękami buzuki, Grecy oraz turyści, którym ten klimat się udziela, wyrażają swą radość życia Zorbą. Naród jest przez cały czas uśmiechnięty, wszystkie wieczory spędza w kafejkach i tawernach, w których wyprawiane są iście dionizyjskie uczty. Można tu napić się restiny porównywanej niejednokrotnie do napoju bogów na Olimpie, czyli do ambrozji. Zwiedzanie Grecji można rozłożyć na wiele podróży, ponieważ nie sposób za jednym razem zobaczyć wszystkiego co warto. Kraj ten leży, oprócz części kontynentalnej - na 160 wyspach, które rozciągają się od Morza Śródziemnego aż po Bałkany. Wiele zabytków łączących w sobie legendy daje świadectwo historii. Będąc w Grecji nie wypada odwiedzić takich miejsc jak Delfy, Mykeny lub Akropol. Z kolei Grecja stricte wypoczynkowa daje możliwość spacerowania po plażach ciągnących się wzdłuż krętej linii brzegowej lub plażach odludnych wysepek. Znajduje się też tutaj oczywiście wiele znanych kurortów. Kraj ten oferuje też wiele szlaków turystycznych, usytuowanych w górach w głębi kraju, które należą do czołówki europejskiej. Grecja, a raczej kuchnia grecka, częstuje nas również ouzo, czyli tradycyjnym napojem, który ma bagatela 48% alkoholu destylowanego z zacieru winogronowego, który pozostaje po wyrobie wina i jest doprawiany anyżem. W produkcji trunku wyspecjalizowane są Samos, Tirnawos i Lesbos.
|